Suomalaiset euroalueen keskiarvoa vähävaraisempia

30.9.2015 8:04

Suomalaisten nettovarallisuus jää euroalueen keskiarvon alapuolelle. Suurin osa suomalaisten rahoista, 69 prosenttia, on kiinni asunnoissa. Talletuksina on kahdeksan prosenttia varoista ja pörssiosakkeissa, sijoitusrahastoissa ja muissa osakkeissa yhteensä 11 prosenttia.

Nettovarallisuuden määrä lasketaan vähentämällä velat omaisuudesta.

Nettovarallisuuden kärkipaikkaa pitää Luxemburg, joka tunnetaan myös veroparatiisimaana. Suomen edelle pääsevät esimerkiksi Itävalta, Espanja ja Saksa, alapuolelle jäävät esimerkiksi Portugali ja Slovenia.

Danske Bankin ekonomisti arvioi, ettei Suomessa koeta tarvetta säästää suuria summia rahaa, sillä sosiaaliturvan ja eläkkeiden luotetaan tarvittaessa auttavan.

Suomalaisten varallisuuden kasvuvauhti on hidastunut, mikä johtuu asuntomarkkinoista. Asuntojen hinnat ovat nyt suunnilleen samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten. Hintatasolla on suuri vaikutus varallisuuteen, kun suuri osa suomalaisten varoista on asunto-omaisuutta.

Asuntomarkkinoiden kasvu on edelleen hidasta, eikä merkittäviä muutoksia ole näkyvissä. Kasvava työttömyys hyydyttää asuntokauppaa.

Suomalaisilla on paljon rahaa kiinni myös vähäriskisissä pankkitalletuksissa. Inflaation kiihtyessä talletukset voivat kuitenkin menettää arvoaan.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,1794
JPY: 130,70
SEK: 0,2158

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 22.5.2018

Euribor

  • Euribor 1 kk -0,371 %
  • Euribor 3 kk -0,324 %
  • Euribor 6 kk -0,271 %
  • Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 2.5.2018: