Nuoret saavat suurimmat ongelmat aikaiseksi pikavipeistä

6.6.2012 10:33

Nuoret ovat erityisen alttiita saamaan suuria ongelmia pikavipeistä. Oma taloustuntemus on huonoa ja vippejä otetaan ajattelematta seurauksia.

Ylen haastattelussa talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen kertoo kuinka velkaneuvontaan tulee paljon nuoria jotka ovat joutuneet ongelmiin pikavippien kanssa. Pikavippejä on otettu niin paljon, että velkasummaksi on helposti saattanut kertyä jopa 12 000 euroa puolessa vuodessa, toteaa Lattunen.

– Pikavippejä otetaan akuuttiin rahapulaan, kun ei ole muita tuloja. Yleensä nuori olisi oikeutettu esimerkiksi toimeentulotukeen, mutta jostain syystä nuoret eivät sitä halua ottaa. Pikavippejä otetaan, mutta laskuja ei voida hoitaa. Pikavippifirmat kun eivät kysele hakijoiden palkkatuloja, huokaa Lattunen.

Usein myös nuorten vanhemmat soittavat velkaneuvontaan kysyen apua miten tulisi toimia, kun nuorelle tulee laskuja toisen perään pikavippipalveluilta.

– Olemme ohjeistaneet vanhempia maksamaan laskut mikäli vain kykenevät. Usein lainasummat ovat kuitenkin suuria, ja vanhemmat maksavat nuorten laskuja perä toisen jälkeen. Mikäli nuorella ei ole ketään auttamaan maksamaan laskuja, niin neuvomme heitä jättämään laskun ulosottoon ja saamaan tuomion. Tuomio vaikeuttaa kuitenkin nuoren tulevaisuutta.

Yle haastatteli myös muutamia nuoria Helsingin kadulla. Muutama nuori tunsi pikavippejä ottaneita henkilöitä. Pikavippejä oli käytetty mm. alkoholiin. Yhden haastateltavan kaveri oli joutunut kovaan pikavippikierteeseen, mutta oli avun saatu päässyt kierteestä eroon ja elämä vaikutti jo paljon paremmalta.

– Pikavipeistä ja lainoista ei haluta jostain syystä puhua.

Paljon velkaneuvontaan tulee myös aikuisilta talouden kanssa painivilta avunpyyntöjä.

– Noin 40-50-vuotiaat, joilla on jo ennestään asuntolaina ja kulutusluottoa. Asuntolainaa maksetaan pois, mutta elämiseen ei jää enää rahaa, siihen otetaan sitten pikavippiä.

Suurelle osalle nuorista taloudesta on opettanut vanhemmat, sekä apua on saatu myös pankista. Haastattelun antaneet nuoret olivat sitä mieltä, etteivät itse käyttäisi lainarahaa käyttötavaroihin. He voisivat ottaa lainaa suurempiin hankintoihin, kuten asuntoon tai autoon. Yksi nuori myös korosti säästämisen tärkeyttä.

– Vanhemmat ovat suuressa vastuussa nuorten talouskasvatuksesta. Myös kouluissa tulisi opettaa henkilökohtaista taloustietämystä enemmän, pohtii Lattunen.

Monilla nuorilla ei ole realistista käsitystä omasta elämäntasostaan. Media antaa kuvan, että kaikilla menee hyvin, vaikka todellisuudessa niin ei ole.

– Kaikki pitää ostaa heti ja säästäminen on unohdettu. Säästäminen ei ole trendikästä.

Lattunen toimii velkaneuvojana myös tulevassa Kukkaron Herraksi –ohjelmassa jonka kolmannen tuotantokauden kuvaukset käynnistyvät kesällä ja syksyllä 2012. Lisätietoa ohjelmasta ja mukaan hakemisesta löydät tästä.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018: