Vippien kieltäminen vaikuttaisi eniten Turussa

16.7.2012 14:07

Suomen Pienlainayhdistyksestä on arvioitu pikalaina-alan työllistämisvaikutuksen olevan Suomessa yli 700 työvuotta. Näistä vähintään puolet kohdistuvat entiseen pääkaupunkiimme Turkuun. Pikalaina-ala työllistää siis käytännössä useita satoja työntekijöitä, ja jos pikalainatoiminta lopetetaan, kaikki nämä työntekijät luonnollisestikin menettävät työpaikkansa.

Pikalainatoiminta tulee loppumaan, jos Oikeusministeriön asettaman pikaluottotyöryhmän kaavailema korkokatto pikavipeille menee läpi. Pikaluottotyöryhmän kaavailema korkokatto perustuisi kriteerien mukaisesti laskettuun todelliseen vuosikorkoon, ja olisi täten niin kohtuuton, että se tekisi pikavippien tarjoamisesta täysin kannattamatonta liiketoimintaa.

Suomen Pienlainayhdistys on ehdottanut pikavipeille asetettavaksi kulukattoa, joka rajoittaisi pikavippien kuluja euromääräisesti. Kulukatto ei olisi lähellekään niin kohtuuton kuin mitä korkokatto, joten kulukaton asettaminen ei tulisi kuitenkaan lakkauttamaan koko pikalainatoimintaa.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto onkin kommentoinut, että Oikeusministeriön asettaman pikaluottotyöryhmän tavoitteena on saada pikavipit kitkettyä kokonaan pois, ja nyt vain mietitään parasta mahdollista ratkaisua miten se saadaan tehtyä.

Pienlainayhdistys on myös ehdottanut, että vippien ikärajaksi asetettaisiin poikkeuksetta 20 vuotta. Ehdotus kuulostaa varsin hyvältä, sillä 20-vuotiaat ovat varmasti jo huomattavasti kypsempiä oman taloudenhallinnan suhteen, kuin mitä juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneet 18-vuotiaat. Ikärajalla saataisiin myös varusmiespalveluksen aikaisia velkaantumisongelmia vähenemään, kun niistä on viime aikoina ollut varsinainen mediamylläkkä.

Oikeusministeriön asettaman pikaluottotyöryhmän esityksessä ei taas ole puhuttu mitään pikavippien ikärajoista, sillä niitä ei pidetä tehokkaana keinona ylivelkaantumisten estämiseksi. On sinällään ihan totta, että vain hyvin pieni osa lainaa netistä hakevista henkilöistä on alle 20-vuotiaita, mutta eikö jokainen tapaus jossa ylivelkaantuminen voidaan estää, ole tärkeä?

Tosin pikaluottotyöryhmälle luultavasti on ihan sama, asetetaanko ikärajoja vai ei, jos päämääränä on kuitenkin saada vipit markkinoilta kokonaan pois. Jos ylivelkaantumisia haluttaisiin tosissaan vähentää, otettaisiin Suomessa useiden muiden Euroopan maiden tapaan käyttöön Suomen Pienlainayhdistyksenkin esittämä positiivinen luottorekisteri.

Positiivisen luottorekisterin avulla ylivelkaantumiset voitaisiin estää jopa kokonaan, kun luotontarjoajat näkisivät asiakkaillansa jo olemassa olevat velat, ja voisivat olla myöntämättä lisää lainaa ilman vakuuksia, mikäli jo olemassa olevia velkoja olisi liian paljon.

Lähde: http://www.vippi.info/vippiuutiset/vippikielto-veisi-eniten-tyopaikkoja-turusta/

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä