Velkakierre yhä useammin myös keski- ja hyvätuloisten ongelma

5.9.2012 15:48

Ylivelkaantuminen ei ole enää vain pienituloisten ongelma. Takuu-Säätiön viestipäällikön, Minna Mattilan mukaan Takuu-Säätiöllä on myös asiakkaita joiden kuukausitulot yltävät jopa 4000 euroon.

Mattilan mukaan ongelmia syntyy helposti myös suurituloisille, koska kun palkkatulot ovat suuret, on myös helppo ottaa suurempia summia lainaa. Yleensä myös hyvätuloiset pariskunnat eivät Mattilan mukaan yleensä tiedä toistensa henkilökohtaisista veloista, jolloin maksukyky heikkenee.

– Velanmyöntäjät voivat myöntää samaan talouteen toistaan tietämättä jopa useiden kymmenien tuhansien euron lainoja ja kulutusluottoja. Siihen tilanteeseen ei auta edes suuret tulot, kun käteisvaroja ei ole enää, kun kaikki rahat menevät eri velkojen maksuun, toteaa Mattila.

Velalliset yleisesti hämääntyvät hyvistä tuloista, ja he ajattelevat maksukykynsä olevan turhankin hyviä. Helposti päädytään ottamaan suurikin luotto tai laina lyhyellä maksuajalla ja ajatellaan, että sen saa nopeasti maksettua pois.

– Yhtäkkiä saattaa tullakin yllättävä meno johon joudutaan ottamaan taas lisää velkaa, kun kaikki tulot ovat menneet edellisen lainan maksuun. Tästä seuraakin helposti yllättävä lainakierre, josta on hankala päästä irti, kertoo Mattila.

Aina näissä tapauksissa ei ole edes kyse suurista elämänmuutoksista, vaan yksinkertaisesti on otettu liikaa lainaa joka on kertynyt, eikä sitä enää pystytä hoitamaan pois.

Keski- ja suurituloiset näkyvät siinäkin mielessä Takuu-Säätiön asiakaskunnissa, kun maksimitakaussumma, 34 000 euroa ei meinaa riittää heidän kaikkien velkojen takaamiseen.

– On talouksia joilla on jopa 70 000 tai 100 000 euroa erilaisia kulutusluottoja joiden kanssa ollaan vaikeuksissa. Näissä tapauksissa on sitten helposti otettu aina uutta velkaa edellisten maksamiseen. Tähän päälle vielä talouksilla saattaa olla asunto-, auto- ja opintolainat, kertoo Mattila Takuu-Säätiöstä.

Mattilan mukaan harmillinen trendi on nykyään ottaa luottoa, kun sitä on niin helposti saatavilla. Kaikki ostetaan luotolla ja maksetaan jälkikäteen, kun fiksumpi vaihtoehto olisi säästää ja ostaa suuremmat hankinnat säästöillä.

Koko uutisen löydät Taloussanomien –verkkosivuilta.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä