Velkaantuminen parantaa nuorten itsetuntoa

3.2.2012 16:57

Uuden tutkimuksen mukaan velkataakka parantaa nuorten itsetuntoa ja antaa vallantunnetta, mutta kääntyy päinvastaiseksi kun velkaantuneen nuoren täyttäessä 28 vuotta.

Tutkimuksessa sosiologit tutkivat 18-34-vuotiaiden suhtautumista velkaantumiseen ja elämän rahoittamiseen luottokorteilla. 18-27-vuotiailla velkataakka vaikutti parantavan itsetuntoa ja antavan vallantunnetta. Vaikutus itsetunnon kohentumiseen oli sitä suurempi, mitä enemmän velkaa nuorella oli. 28-34-vuotiailla taas velkataakka vaikuttaa päinvastaisesti ja heikentää itsetuntoa.

Tutkijat selittävät ilmiön sillä, että nuorella velka ja luottokortit antavat mahdollisuuden todellisuutta parempaan elintasoon kalliiden vaatteiden tai esimerkiksi omistusasunnon muodossa. Varakkaan elämän viettäminen tuntuu nuoresta miellyttävältä. Luottokortilla maksaminen myös tuntuu kuin saisi ostokset ilmaiseksi, tarvitsematta antaa mitään vastineeksi. Käteinen on maksuvälineenä todellisemman tuntuinen, sillä ostotapahtumassa rahoista on luovuttava konkreettisesti.

25-vuotiaana nuoret alkavat havaitsemaan velkataakkansa suuruuden siirtyessään työelämään ja alkaessaan maksamaan lainojaan pois. Itsetunnon kohentuminen velaksi elämäisen seurauksena riippuu myös nuoren perhetaustasta. Varakkaista perheistä tulevat nuoret eivät saa velan hankkimisesta samanlaista tunnetta kuin vähemmän varakkaista perheistä tulevat. Velkaantumisen psykologiset vaikutukset ovat sitä vahvemmat, mitä köyhemmästä perheestä nuori tulee.

Sosiologit epäilevät velkataakan parantavan itsetuntoa, sillä nuoret eivät täysin käsitä sitä, että laina on maksettava myöhemmin korkoineen takaisin. Tutkijat eivät kuitenkaan kehota nuoria luopumaan täysin velanotosta, sillä esimerkiksi opintojen rahoittaminen lainalla voi olla järkevä vaihtoehto.

Lähde: Slate

Kommentoi ( 1 )
21.5.2012 09:18
jonna

Mielestäni velkaantuminen on kauhea kierre mistä on vaikea päästä pois. Kierteeseen jääminen on helppoa ja velkaa on helppo ottaa aina lisää ja lisää. Pian nuoret joutuvatkin vaikeuksiin velkaantuessaan liikaa.

Kirjoita kommentti

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä