Uusi pikavippilaki eduskunnan äänestykseen ehkä syksyllä

7.3.2012 15:41

Eduskunta keskusteli eilen kahdesta lakiesityksestä, joiden tarkoituksena on kieltää pikavippitoiminta tai rajoittaa sitä niin, ettei nykyisen kaltainen pikavippitoiminta olisi enää mahdollista.

Eduskunnan keskustelussa kuultiin runsaasti puheenvuoroja pikavippien puolesta ja vastaan.

Myös oikeusministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan lakiehdotusta aiheesta. Työryhmän ehdotuksen on tarkoituksena valmistua vielä maaliskuun aikana. Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Jonna Ojala-Niemelä kritisoikin Kokoomusta siitä, etteivät he odottaneet työryhmän valmistelun tulosta ennen lakialoitteiden tuomista eduskunnan käsittelyyn.

Puheenvuoroissa kuultiin monenlaisia mielipiteitä pikavipeistä ja ratkaisuehdotuksia suomalaisten velkaantumis- ja maksuhäiriöongelmiin. Osa kansanedustajista esitti samankaltaisia toimia pikavippien rajaamiseksi, minkä puolesta pikavippialan toimijat ovat itsekin kampanjoineet. Näitä on muun muassa positiivisen luottorekisterin perustaminen Suomeen ja pikavippitoiminnan saattaminen Finanssivalvonnan alaiseksi. Positiivisesta luottorekisteristä luotonantajat voisivat tarkastaa lainahakijalla parhaillaan olevat maksamattomat velat ja esimerkiksi olemassaolevat pikavipit. Tämän avulla voitaisiin estää pikavippien kasaantuminen yksittäisille velallisille ja välttää niin kutsuttu kutsuttu pikavippikierre. Samalla voitaisiin rajoittaa pikavippitoimintaa niin, että yhdelle velalliselle saisi myöntää kerralla esimerkiksi korkeintaan kolme vippiä.

Pikavippien kulut, perintätoimet ja mainostus saivat kansanedustajilta kritiikkiä. Vippien kuluja ja perinnästä perittäviä kuluja vaadittiin rajoitettavaksi ennestään. Useat kansanedustajat kritisoivat aggressiiviseksi kutsumaansa vippien mainontaa.

Keskustelun aiheena oli laajalti myös velkaongelmien varsinaiset pohjasyyt. Puheenvuoroissa tuli ilmi muun muassa nuorten puutteellinen kyky hoitaa omaa talouttaan. Keskusteluissa todettiin, että pikaluottojen kanssa ongelmiin joutuvilla on taloudenhallinnan kanssa ongelmia ilman pikavippejäkin, joten pikavippeistä seuraavat luottohäiriömerkinnät ovat enemmän ongelmien seuraus kuin syy. Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila huomautti, että kukaan ei ole kieltämässä luottokortteja, vaikka nekin aiheuttavat ongelmia ihmisille, joiden taloudenhallinta on heikolla tasolla. Ongelmien ratkaisemiksesi ehdotettiin esimerkiksi kouluihin lisää talouskasvatusta ja nuorille aikuisille lisää velkaneuvontaa.

Lakialoitteet lähetettiin talousvaliokunnan käsittelyyn. Eduskunta pääsee äänestämään pikavippien kohtalosta mahdollisesti jo tänä syksynä.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä