Tutkimus paljastaa pikalainojen olevan ainoa mahdollisuus saada pientä ja lyhytaikaista lainaa

27.1.2012 16:18

Tuore tutkimus paljastaa, että pankeista on mahdotonta saada pieniä ja lyhytaikaisia lainoja. Selvityksen mukaan pikavipit ovat ovat ainoa ratkaisu nopeaan ja pienehköön lainatarpeeseen.

Tutkitusta 10 pankkikonttorista yksikään pankki ei myöntänyt 200 euron suuruista lainaa äkilliseen rahantarpeeseen. Perusteluina olivat lainasumman pienuus ja nopea lainantarve. Pankit totesivat myös lainan käsittely- ja hallintokulujen nousevan suhteessa kohtuuttoman suureksi pieneen lainasummaan nähden, minkä takia pientä lainaa ei haluta pankeista myöntää. Selvityksen mukaan pankit edellyttävät lainahakijaa sitoutumaan kyseisen pankin vakituiseksi asiakkaaksi. Käytännössä lainanhakijalla tulee olla tili kyseisessä pankissa.

Tutkimuksen teetti pienlainayrityksiä edustava Suomen Pienlainayhdistys Taloustutkimuksella ja tutkimus toteutettiin niin kutsutulla mystery shopping -menetelmällä, jossa valeasiakkaat asioivat pankeissa ja kartoittivat lainansaantimahdollisuuksia. Tutkittuja konttoreita oli seitsemästä eri pankkiryhmästä.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Lemmetyinen kertoo Pienlainayhdistyksen tiedotteen mukaan pankkien tarjonneen pienimpänä lainasummana huomattavasti haettua lainaa suurempaa summaa. Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto toteaa tarvetta huomattavasti suurempien lainojen tarjoamisen aiheuttavan riskin asiakkaan ajautumisesta jopa velkakierteeseen asiakkaan päätyessä ottamaan tarvettaan suuremman lainan.

Käytännössä pikalainat ovat tutkimuksen mukaan ainoa mahdollisuus saada pientä ja lyhytaikaista lainaa nopeaan lainantarpeeseen. Kuusisto pitää ehdotusta pienlainojen kieltämisestä kuluttajan kannalta kohtuuttomana, sillä korvaavia vaihtoehtoja ei ole tarjolla.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä