Pikavippilakien kiristykset voivat lisätä suuria kulutusluottoja

22.1.2013 17:01

Pikavippien ja muiden alle 2000 euron suuruisten kulutusluottojen myöntäminen vaikeutuu pian. Huolestuttavana seurauksena voi olla, että isot kulutusluotot kasvattavat suosiotaan.

Uusi lainsäädäntö myllertää koko pikavippialan. Korkokatto rajoittaa luottojen todellisen vuosikoron reiluun 50 prosenttiin, eikä tekstiviestimaksuja tai muita lisäkuluja enää saa periä. Eduskunta hyväksynee uuden lain kevään aikana.

Vielä toistaiseksi pikavippien todelliset vuosikorot ovat yleensä satoja tai tuhansia prosentteja, joten lakiuudistuksen myötä pikavippien avulla on huomattavasti vaikeampaa saada liikevoittoa. Pikalaina-alan edustajat ovatkin ennustaneet jopa koko alan kuolemaa.

Pikavippiyrityksissä pohditaan luultavasti tälläkin hetkellä kuumeisesti, minkälaisilla luottoehdoilla lainoja voisi jatkossa tarjota. Tulevaisuutta ei pysty kukaan ennustamaan, mutta useat asiantuntijat ovat esittäneet arvioitaan alan tulevaisuudesta. Pahimmillaan uusi laki voi jopa toimia tarkoitustaan vastaan, sillä vaarana on, että uudet lainamuodot vain pahentavat velkaantumisongelmia.

Koska laki koskee vain alle 2000 euron luottoja, on mahdollista, että suurten kulutusluottojen kysyntä ja tarjonta kasvavat. On tosin epäselvää, onko suurista luotoista pikavippien korvaajiksi, sillä viime vuosina keskimääräinen vippisumma on ollut 200 – 300 euroa. Yli 2000 euron laina voi olla 300 euron tarpeeseen turhan suuri. Parhaimmillaan suuri lainasumma saa vippaajan harkitsemaan luottoa niin huolellisesti, ettei riskejä tule, mutta pahimmillaan isojakin kulutusluottoja otetaan kevyesti ja ajaudutaan paljon pikavippejä hankalampiin velkaongelmiin.

Toinen vaihtoehto on pidentää laina-aikaa, jolloin todellista vuosikorkoa on helpompi säätää alemmaksi. Jälleen tarjolla on sekä mahdollisuuksia että riskejä. Esimerkiksi talousvaliokunta pohti pikavippilain uudistuksesta laatimassaan lausunnossa, että pitkät laina-ajat toivottavasti kannustavat kuluttajia pohtimaan lainanottoa tarkemmin. Huonossa tapauksessa lainanottajien harkinta ei kuitenkaan lisäänny, vaan pitkäaikaisia luottoja otetaan yhtä huolettomasti kuin lyhytaikaisiakin. Vaarana on, että ylivelkaantuva kuluttaja ehtii kerätä hyvin suuren velkapotin, ennen kuin ensimmäinen luotto tuottaa maksuhäiriömerkinnän ja pysäyttää velkaantumiskierteen.

Talouselämä-lehden haastattelema Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala arvioi, että pikavippilain vaikutuksia saatetaan kiertää muunkinlaisten kikkojen avulla.

– Ehkä tarjotaan pienlainaa jotain näennäistuotetta vastaan tai asiakas laittaa ruksin kohtaan, missä ilmoittaa käyttävänsä rahan tiettyyn tuotteeseen, lähetetään lasku pikaluottoyritykseen tai muuta sen tapaista, Rantala sanoi Talouselämälle.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä