Pikavipit korvataan tilimuotoisilla luotoilla

17.5.2013 12:57

Tällä hetkellä näyttää, että kesäkuussa pikavippien paikan ottavat erilaiset luottotilit, tililuotot ja muut jatkuvat luotot. Uusien luottomuotojen avulla lainayhtiöt voivat kiertää pikavipeille asetettuja rajoituksia.

Kesäkuun alussa pikavipit jäävät historiaan. 1.6.2013 tulee voimaan kuluttajansuojalain muutos, jonka johdosta alle 2000 euron luoton todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Tämänhetkisellä korkotasolla suurin sallittu pikavipin todellinen vuosikorko jäisi siis 51 prosenttiin.

Käytännössä korkotason leikkaus on niin suuri, ettei nykymuotoisten pikavippien tarjoaminen enää kannata.

Vaikka lakimuutoksen voimaantuloon on aikaa enää pari viikkoa, vasta muutama lainapalvelu on uudistanut tuotteitaan. Sekä Euroloan Consumer Financen Euroloan.fi että DFC Nordicin Laina.fi toivat keväällä markkinoille luottotilin, joka korvasi yhtiöiden pikalainat. Monet pikavippipalvelut jatkanevat kuitenkin vippien tarjoamista viimeiseen asti.

Luottotilejä nähdään luultavasti vielä lisää. Korkokatto koskee myös jatkuvia tililuottoja, mutta tilimuotoisista luotoista on lain nojalla helpompi periä korkeampaa korkoa kuin pikavippien kaltaisista kertaluotoista.

Porsaanreikä syntyy siitä, että lain mukaan korkokatto koskee joko luoton määrää tai luottorajaa. Jos tililuoton luottoraja on 2000 euroa tai enemmän, 51 prosentin korkokatto ei päde. Se, paljonko tililuottoasiakas todellisuudessa nostaa lainaa käyttöönsä, ei vaikuta tilanteeseen.

Lakimuutoksella tehdään tyhjäksi myös muita pikavippeihin liittyneitä rajoituksia, todennäköisesti vahingossa. Vuonna 2010 säädetyn lain perusteella pikaluottoja ei enää saanut maksaa asiakkaan tilille kello 23:n ja 7:n välisenä aikana. Rajoitus ei kuitenkaan koske jatkuvia luottoja, kuten tililuottoja. Euroloan on tämän mahdollisuuden jo huomannut ja lupaa maksaa nostetun lainan tilille myös yöaikaan.

Nähtäväksi jää, miten kuluttajansuojalain muutos ja sen myötä kehiteltävät uudet lainatuotteet vaikuttavat kuluttajien velkaongelmiin ja lainayhtiöiden luottotappioihin – velkaongelmien torjumiseksihan lakia nimenomaan haluttiin uudistaa.

Jonkinlaisia luoton myöntämistä koskevia rajoituksia on jo nähtävillä. Sekä Laina.fi että Euroloan kysyvät hakijan taloustilanteesta aiempaa tarkempia tietoja. Luottotilin hakija saattaakin joutua toimittamaan luotontarjoajalle esimerkiksi palkkakuittinsa.

Monet pieniä luottoja tarjoavat yhtiöt ovat lisäksi ryhtyneet käyttämään Suomen Asiakastiedon positiivisia luottotietoja. Positiivisten luottotietojen avulla lainayritys voi arvioida, onko asiakkaan takaisinmaksukyky vaarantunut.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,1794
JPY: 130,70
SEK: 0,2158

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 22.5.2018

Euribor

  • Euribor 1 kk -0,371 %
  • Euribor 3 kk -0,324 %
  • Euribor 6 kk -0,271 %
  • Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 2.5.2018:

Linkkejä