Pienlainojen suosio kasvoi, mutta lainakulut supistuivat

2.12.2011 14:44

Pienlainojen suosio kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä jopa kolmanneksen vuoden tarkastelujaksolla. Lainakulut supistuivat alkuvuodesta.

Pienlainoista maksettavat kulut supistuivat 0,4 prosenttiyksikköä vuoden takaiseen verrattuna ja 0,6 prosenttiyksikköä edelliseen neljännekseen verrattuna.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen luottokantatiedoista. Keskimäärin vuoden kolmannella neljänneksellä pikalainoista maksettiin korkoja ja kuluja 24,8 prosenttia lainapääomasta. Alkuvuoden aikana pikavippien keskimääräiset kulut olivat vielä 25,4 prosenttia lainan pääomasta. Heinä-syyskuun aikana pienlainoja myönnettiin yhteensä lähes 360 000 kappaletta 82,5 miljoonan euron edestä. Kuluja ja korkoja pikavipeistä maksettiin yli 20 miljoonaa euroa.

Keskimääräinen pikavippi oli summaltaan 229 euroa ja laina aika 32 päivää. Tilastoituja pikavippiyrityksiä oli saman verran kuin edellisellä vuosineljänneksellä, eli 81 kappaletta.

Oikeusministeriö asettaa työryhmän selvittämään pikavippien säätelyn mahdollista tiukentamista. Työryhmä harkitsee jopa pikavippien kieltämistä. Lisäksi eduskunnassa on tekeillä pikavipit kieltävä tai niitä rajoittava lakialoite. Rajoituksena voi olla esimerkiksi lainaehtojen tiukentaminen, lainanhakijan taloudellisen tilanteen kattava selvittäminen ja lainojen kuluja ja korkoja rajoittava kulukatto.

Pikavippialan toimijat esittävät vaihtoehtona muualla Euroopassa laajalti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä. Rekisteristä lainan myöntävä taho voisi selvittää lainanhakijan aiemmat velat ja tehdä lainapäätöksen nykyistä luottotietojen tarkastamista kattavimmilla tiedoilla. Positiivisen luottorekisterin uskottaisiin ehkäisevän tehokkaasti ylivelkaantumista lainapalveluiden saadessa tarkempaa ja ajantasaista tietoa hakijan luottotilanteesta.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä