Perintäkulujen rajoitukset helpottavat velallisen asemaa

8.3.2013 14:39

Pieniin pikavippivelkoihin liittyviä suuria perintä- ja oikeudenkäyntikuluja on kritisoitu julkisuudessa moneen otteeseen. Tuoreet lakimuutokset vähentävät kuluja.

Jos pikalaina jää maksamatta, muutaman kympin velka voi nousta herkästi satoihin euroihin. Tilanne on hankala velallisille, joiden tulot ovat usein pienet ja taloustilanne muutenkin huono.

Uusi lainsäädäntö kuitenkin helpottaa hieman velallisen asemaa. Maaliskuun 16. päivä tulee voimaan uusi perintälaki, joka leikkaa velkojen perintäkulujen enimmäismääriä.

Eniten muuttuvat pienten velkojen maksimiperintäkulut. Enintään 100 euron veloissa velallisen kokonaiskuluvastuu saa jatkossa olla korkeintaan 60 euroa.

Jos velka on korkeintaan 1000 euroa, perintäkulujen maksimisumma on 120 euroa. Sitä suuremmista saatavista perintätoimistot saavat vaatia korkeintaan 210 euron kulut.

Aikaisemmin enintään 250 euron saatavista voitiin vaatia 190 euron perintäkulut ja sitä suuremmista summista 220 euron kulut.

Laki tuo myös muita muutoksia. Velallinen saa oikeuden pyytää perintälain mukaisen perinnän keskeyttämistä ja asian siirtämistä oikeudelliseen perintään. Keskeytys voi olla järkevä esimerkiksi siinä tapauksessa, ettei velallinen ilmiselvästi pysty maksamaan velkojaan perinnän aikana ja perintä vain turhaan kasvattaisi maksettavaksi tulevia perintäkuluja.

Keskeytyspyynnön jälkeen velkoja voi hakea saatavaansa tuomioistuimen tai ulosoton kautta. Muunlaista perintää saa jatkaa vain siinä tapauksessa, että velkoja ei vaadi korvausta perintäkuluista.

Lisäksi kielletään vanhentuneen velan periminen ja parannetaan kuluttaja-asiamiehen mahdollisuuksia puuttua tehokkaasti hyvän perintätavan vastaisiin menettelytapoihin.

Hieman myöhemmin, 16. joulukuuta, tulee voimaan saatavien kohdentamiseen liittyvä lakimuutos. Muutos tarkoittaa, että velkojan on kohdistettava maksusuoritukset ensin varsinaiselle saatavalle ja vasta sen jälkeen velan kuluille. Tällä hetkellä toimitaan yleensä päin vastoin. Uudistus antaa velalliselle paremmat mahdollisuudet tarkkailla perintäkulujen määrää ja riitauttaa kohtuuttomat kulut.

Pikavippivelallisen asemaa helpottaa myös se, että perintätoimisto saa jatkossa periä maksumuistutuksesta vain viiden euron kulut, mikäli perintätoimisto ja velkoja kuuluvat samaan konserniin. Suomessa toimii useita konserneja, joihin kuuluu pikavippiyrityksiä ja niiden saatavia perivä perintätoimisto.

Normaalisti perintätoimistolla on oikeus periä maksuvaatimuksesta 21 tai 45 euron kulut. Kulut saa edelleen periä, jos velkoja ja perintätoimisto eivät kuulu samaan konserniin.

Jonkin verran velallisen asema helpottui jo viime syyskuussa, kun velka-asioihin liittyviä oikeudenkäyntikuluja alennettiin. Alle 1000 euron velkojen oikeudenkäyntikulut saavat nyt olla 50 – 80 euroa, kun aiemmin kulut olivat reilusti yli sadan euron.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,1794
JPY: 130,70
SEK: 0,2158

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 22.5.2018

Euribor

  • Euribor 1 kk -0,371 %
  • Euribor 3 kk -0,324 %
  • Euribor 6 kk -0,271 %
  • Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 2.5.2018:

Linkkejä