Eurooppalaiset luottosivustot ottivat opikseen

28.11.2012 12:15

Viime vuonna 70 prosenttia eurooppalaisista luottoa tarjoavista sivustoista ei kertonut kaikkia lain vaatimia tietoja. Huomautuksen saaneista puolet täydensi tietonsa.

EU-maiden sekä Norjan ja Islannin kuluttajaviranomaiset tarkastivat syyskuussa 2011 yli 500 eurooppalaista luottosivustoa. Tarkastus uusittiin tänä syksynä, ja valvontakampanja on nyt saatu päätökseen. Kyseessä on Euroopan komission ”sweep day”, jossa viranomaiset tutkivat erilaisia sivustoja ja tarkastavat, noudattavatko ne EU:n kuluttajadirektiiviä.

Viime vuoden tarkastuksessa havaittiin, että yleisimmät ongelmat olivat kohtuuttomat sopimusehdot sekä olennaisten tietojen puuttuminen mainoksista ja luottotarjouksista. Luoton tuottamat kulut saatettiin esittää niin, että ne vaikuttivat todellista edullisemmilta.

Kuluttajadirektiivi edellyttää muun muassa luoton todellisen vuosikoron ja luottosopimuksen keston kertomista selkeästi. Osa sivustoista sisälsi tarvittavat tiedot, mutta tiedot eivät olleet selkeitä ja helposti havaittavia, vaan kuluttajan piti etsiä niitä.

Tämän syksyn tarkastuksessa havaittiin, että nyt yli 75 prosenttia luottosivustoista kertoo kuluttajalain vaatimat tiedot riittävän selkeästi. Nousu on huima, kun edellisessä tarkastuksessa riittävän hyvin pärjäsi vain noin 30 prosenttia sivustoista. Miltei puolet huomautuksen saaneista palveluista oli korjannut tietonsa, ja osa toimijoista oli kadonnut markkinoilta.

Edelleen 124 sivustoa jätti osan olennaisista tiedoista kertomatta. Euroopan komissiossa kuitenkin uskotaan, että tilanteen paraneminen jatkuu, kun kansalliset viranomaiset huomauttavat puutteellisista tiedoista.

Kuluttajadirektiivin vaatimia tietoja tarvitaan, jotta kuluttaja kykenee vertailemaan eri luottopalveluita ja ymmärtämään, mihin luottosopimusta tehdessään sitoutuu. Luottoja käytetään Euroopassa runsaasti, sillä esimerkiksi vuonna 2010 euroalueella oli yli 600 miljardin euron arvosta avoimia kulutusluottoja.

Euroopan komission tarkastuksissa on aiemmin tutkittu esimerkiksi lentolippujen ja elektroniikkatuotteiden verkkokauppoja.

Aiheesta kertovat Kuluttajaviraston ja Euroopan komission tiedotteet.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä