Eduskunta hyväksyi pikavippilain

13.2.2013 10:16

Uusi lainsäädäntö vaikuttaa huomattavasti pikalainamarkkinoihin. Pikavippien tarjonnan on epäilty jopa loppuvan kokonaan.

Eduskunta on hyväksynyt uuden pikaluottolain, joka asettaa pikaluotoille muun muassa korkokaton.

Uuden pikavippilain odotetaan vaikuttavan merkittävästi pikalaina-alaan. Laki rajoittaa pikavippien todellisen vuosikoron viitekorkoon lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Nykyisellä korkotasolla korkokatto on siis hieman yli 50 prosenttia. Muutos pikavippien tämänhetkiseen korkotilanteeseen on suuri, sillä vielä toistaiseksi pikavippien todelliset vuosikorot ovat yleensä satoja tai tuhansia prosentteja.

Tekstiviestipalveluillakaan pikalainayritykset eivät voi enää tienata, sillä laki kieltää luottosuhteeseen liittyvät lisämaksulliset tekstiviestipalvelut.

Lisäksi luotontarjoajilta aletaan edellyttää nykyistä tarkempaa kuluttajan luottokelpoisuuden arviointia. Luottokelpoisuuden arvioinnin välineeksi on ehdotettu positiivista luottorekisteriä, johon liittyvän selvittelytyön on tarkoitus valmistua oikeusministeriössä helmikuussa 2013.

Eduskunta hyväksyi myös talousvaliokunnan lausuman, jossa edellytetään, että kotitalouksien velkaantumiseen liittyvää tilastointia kehitetään, jotta velkaantumisen syistä ja kehityksestä saadaan tarkempia tietoja. Tietojen avulla voidaan paremmin harkita, millä tavoin velkaantumisongelmiin voidaan tehokkaimmin puuttua. Uuden lain vaikutusta pienten luottojen markkinoihin ja lain mahdollisia negatiivisia vaikutuksia on myös tarkoitus seurata.

Lain on tarkoitus tulla voimaan kolmen kuukauden kuluttua sen vahvistamisesta.

Eduskuntakeskustelussa pikavippilaki keräsi kiitoksia yli puoluerajojen.

– Lakien valmisteluvaiheessa Pienlainayhdistyksen edustaja totesi, että tämän lain myötä nykyisenlainen pikavippibisnes loppuu. Jos näin käy, olemme onnistuneet tavoitteessamme, totesi Sampsa Kataja (kok). Kataja ajoi lakialoitetta, joka olisi kieltänyt pikavippien tarjoamisen kokonaan.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarisen (kesk) aloitteesta eduskunta keskusteli myös siitä, pitäisikö pikavipit jatkossa kieltää kokonaan. Osa edustajista piti täyskieltoa mahdollisena, mikäli uusi lainsäädäntö ei tehoa, mutta moni pelkäsi, että täyskielto johtaisi pimeiden lainamarkkinoiden syntyyn.

– Siellä on yksi peikko, joka tuli asiantuntijakuulemisessa selkeästi esille, se, että jos tulee totaalikielto, niin tämä pikavippien antaminen siirtyy täysin harmaille markkinoille. Oikeastaan, voi sanoa, mustille markkinoille. Anonyymejä internetosoitteita, sitä kautta ihmisiltä viedään rahat. Siellä ei ole sitten minkäännäköistä korkosääntelyä eikä mitään muuta, se on täysin meidän kaikkien ulottumattomissa, arvioi Jukka Kärnä (sd).

Kimmo Sasi (kok) totesi, että lainojen antaminen on kaikesta huolimatta yhteiskunnan kehityksen perusta, kunhan lainan saajan luottokelpoisuus arvioidaan. Sasi toi esiin myös elinkeino- ja sopimusvapauden.

-Jos se, että joku henkilö haluaa lainata toiselle rahaa, kiellettäisiin, niin se olisi tietysti markkinatalouden fundamentteja vastaan kaiken kaikkiaan ja sopimusvapautta vastaan, Sasi sanoi.

Kommentoi ( 1 )
18.2.2013 13:44

Eiköhän tuossa ole jo vähän syytäkin rajoittaa, jos kattoo esimerkiksi noita lainavertailuja, niin isoimmat kiskoo 50€ lainasta 80€ parin viikon maksuajalla. Nyt on muiltakin osin nähtävissä, että pikalainafirmat optimoi voittonsa tässä loppuvaiheessa . Toiminta jatkuu jossain muodossa, mutta kukaan hiisku mitä taustalla tapahtuu.

Kirjoita kommentti

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä