Asiakastieto toi markkinoille positiiviset luottotiedot – kansallista rekisteriä ei tulossa

30.4.2013 15:24

Suomeen ei näillä näkymin perusteta positiivista luottotietorekisteriä. Suomen Asiakastieto tuo kuitenkin luottoyhtiöiden saataville positiivisia luottotietoja, joiden luovuttaminen on kuluttajille vapaaehtoista.

Oikeusministeriön viime viikolla valmistuneen selvityksen mukaan kansallista positiivisten luottotietojen rekisteriä ei kannata ainakaan toistaiseksi perustaa. Oikeusministeriö antoi viime syksynä Lapin yliopiston yksityisoikeuden professori Ahti Saarenpään tehtäväksi laatia selvitys positiivisten luottotietojen keräämisen oikeudellisista näkökohdista.

Positiivisilla luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja kuluttajan aikaisemmista lainoista ja mahdollisesti muusta taloustilanteesta. Suomessa rekisteröidään vain negatiivisia luottotietoja eli maksuhäiriömerkintöjä.

Saarenpään selvityksen mukaan positiivisen luottotietorekisterin kaltaisen yksilöiden taloustietoja keräävän perusrekisterin luominen edellyttää vahvoja perusteluita. Ylivelkaantumisen ehkäisy ja velkaantumisen seuranta eivät sellaisiksi välttämättä riitä.

Positiivista luottotietorekisteriä on toivottu monelta taholta. Tiedoista olisi hyötyä luottoyhtiöille, sillä ne voisivat pienentää luottotappioitaan karsimalla pois ylivelkaantumassa olevat riskiasiakkaat. Toisaalta rekisteriä on moneen otteeseen toivonut myös ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö, jonka mukaan positiivinen luottotietorekisteri vähentäisi velkaongelmia.

Selvityksen mukaan lainsäädäntötoimien kanssa kannattaa odottaa siksikin, että EU:ssa valmistellaan parhaillaan useita asetuksia ja direktiivejä, jotka voivat vaikuttaa luottotietojen käsittelyyn Suomessa. Esimerkiksi valmisteilla oleva asuntoluottodirektiivi saattaa käytännössä edellyttää jonkinlaista positiivisten luottotietojen keräämistä. Jos lakia ryhdytään muuttamaan liian aikaisin, voi se oikeusministeriön mukaan johtaa poukkoilevaan lainsäädäntöön ja ylimääräisiin kustannuksiin.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvioi, ettei luottotietorekisterin kanssa ole tarvetta välittömiin lainsäädäntötoimiin.

– Massiivisen, käytännössä lähes kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan yhteiskunnallisen perusrekisterin luomiseen ei pidä ryhtyä kevein perustein eikä pelkästään sen vuoksi, että tiedot ehkä saattaisivat olla hyödyllisiä jollekulle, Henriksson toteaa.

Maksuhäiriörekisteriä ylläpitävä Suomen Asiakastieto ilmoitti kuitenkin viime viikolla tuovansa positiivisia luottotietoja luotonmyöntäjien saataville. Kyseessä ei ole positiivinen luottotietorekisteri vaan Asiakastiedon oma järjestelmä, jonka käyttö on rajoitettua.

Asiakastiedon positiivisia luottotietoja voi käyttää vain luotonhakutilanteessa. Luoton hakijalta pyydetään suostumusta tietojen tarkistamiseen, ja luottoyritys saa koosteen hakijan avoinna olevista luotoista ja maksuerien hoitamisesta.

Kuluttajat voivat tarkistaa omat tietonsa ja tehdä aina itse päätöksen tietojensa käytöstä. On kuitenkin mahdollista, että luotto jää myöntämättä henkilölle, joka ei suostu lainatietojen tarkistamiseen.

Positiivisia luottotietoja alkaa alkuvaiheessa käyttää 15 kuluttajaluottoja tarjoavaa yritystä. Ainakin Vipster Oy:n omistama pikavippipalvelu Vippi.fi on ilmoittanut hyödyntävänsä tietoja.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,2309
JPY: 132,41
SEK: 0,3703

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 20.4.2018

Euribor

  • o Euribor 1 kk -0,372 %
  • o Euribor 3 kk -0,328 %
  • o Euribor 6 kk -0,271 %
  • o Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 0.4.2018:

Linkkejä