Fiva: Lainojen lyhennysvapaat peittävät todellisen tilanteen

16.10.2015 13:59

Finanssivalvonta on varoittanut pankkeja tuottojen epävarmuudesta. Pankkien korkokate on pienentynyt suhteellisesti yli viidenneksen vuoden 2011 jälkeen.

Korkokate on perinteisesti ollut pankkien tärkein tulonlähde. Nyt entistä isompi osa tuloista tulee epävarmemmista lähteistä. Pankkien kannattavuus on kuitenkin alkuvuoden aikana parantunut, ja pankit ovat saaneet markkinarahoitusta halvalla.

Finanssivalvonta on huolestunut kotitalouksien velkaantumisesta ja muistuttaa, että pankkien tulee ylläpitää riittäviä vakavaraisuus- ja maksuvalmiuspuskureita. Asuntolainoissa on nähtävissä merkkejä hintakilpailun kiihtymisestä. Ongelmia voi syntyä, jos Suomen talouskasvu jatkuu heikkona, mutta talous kasvaa muualla euroalueella nopeammin. Silloin korot saattaisivat nousta, ja yhdistettynä työttömyyden kasvuun pankeilla saattaisi olla entistä enemmän ongelmallisia asiakkaita.

Finanssivalvonnan mukaan luotonottajien taloudellinen tilanne ei ole tällä hetkellä selkeä, sillä pankit ovat myöntäneet lyhennysvapaita.

Kotimaan markkinoilla toimivien yritysten maksuhäiriöt saattavat lisääntyä, mikäli heikko taloustilanne jatkuu. Yritykset ovat toistaiseksi onnistuneet toimintansa sopeuttamisessa, mutta sopeuttamista ei voi jatkaa loputtomiin.

Kommentoi artikkelia!

Talousviesti.fi
Talousviesti tarjoaa kiinnostavimmat talousuutiset säästämisestä, sijoittamisesta ja lainamarkkinoilta. Löydä päivän tärkeimmät talousuutiset helposti ja vaivattomasti.
Etsi palvelusta
Taloustilastoja

Valuuttakurssit

USD: 1,1794
JPY: 130,70
SEK: 0,2158

> Lisää valuuttakursseja

Päivitetty: 22.5.2018

Euribor

  • Euribor 1 kk -0,371 %
  • Euribor 3 kk -0,324 %
  • Euribor 6 kk -0,271 %
  • Euribor 12 kk -0,189 %

> Päivän euribor-korot

Päivitetty: 2.5.2018:

Linkkejä